Nieuws

Op de rotonde, de eerste afslag rechts

Door: Björn in nieuws categorie 
mei 1, 2019

Niet zo lang geleden sprak ik met een vriend. Hij is ook zelfstandig ondernemer. We bespraken hoe wij in Nederland met elkaar vanaf 2030 gaan proberen aflossingsvrije hypotheken af te lossen vanuit de opgebouwde pensioengaten. Hoe we met elkaar minimaal tot ons 67e moeten blijven werken zonder ons af te vragen hoe we dit fysiek, mentaal en financieel gaan volhouden. Hoe wij …. En zo liep het gesprek nog een tijdje door. 

Dit zijn serieuze maatschappelijke vraagstukken waar we in onze directe omgeving weinig mensen over horen praten. Het is alsof we allemaal in de koplampen van de onvermijdelijke financiële toekomst kijken. En we blijven stokstijf stil staan in plaats van te handelen om onheil te voorkomen. 

De vraag is waarom we niet handelen terwijl de signalen en consequenties helder zijn.

Ik geloof sterk in de kracht van gewoontes. De neiging om te blijven doen wat we altijd deden. 95% van wat we doen, is een gewoonte – daar denken we niet eens over na! Bij complexe vraagstukken zoals die over onze financiële toekomst, hebben we ook een hardnekkige gewoonte: wegkijken van dit complexe vraagstuk en er vanuit te gaan dat het wel goed komt. 

Jammer genoeg bewegen we langzaam maar zeker richting het onvermijdelijke moment dat we een oplossing moeten hebben voor de grotere maatschappelijke en financiële vraagstukken. Zonder dat we een oplossing hebben. 

Tot die tijd blijven we liever in onze comfortzone zitten. In die comfortzone zijn we al druk genoeg om alles te regelen en onze afspraken na te komen. Daar is geen ruimte om na te denken over de maatschappelijke vraagstukken die op lange termijn een probleem kunnen worden. 

Laatst schetste iemand mij de metafoor van een rotonde. Je kunt de comfortzone zien als een rotonde: we blijven dezelfde rondjes rijden, tenzij we er bewust voor kiezen om de rotonde te verlaten. 

Als het over de financiële toekomst gaat, zijn er twee rondes. De eerste is de rotonde waarop wij als consumenten onze rondjes blijven rijden. Zolang wij ons niet bewust zijn van wat op ons afkomt, blijven wij comfortabel dezelfde dingen doen. 

De tweede rotonde is die de financiële sector haar rondjes rent. Zij kunnen ervoor kiezen om ons mee te nemen buiten onze comfortzone en bijvoorbeeld in gesprek te gaan over onze onzekere financiële toekomst. Maar daarvoor moeten zij eerst afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen en uit hun eigen comfort van de normale routines stappen. 

Wat kunnen we doen om onze eigen rotonde te verlaten? Kleine veranderingen in wat we routinematig doen, kunnen al helpen. Zo ging ik vorige week bijvoorbeeld met een managementteam overleggen tijdens een wandeling op de heide. Niet baanbrekend, maar wel effectief om de normale dynamiek in het team te doorbreken.

In andere situaties helpt een methode als LEGO Serious Play om uit de gebruikelijke patronen te komen. Of is een uitgebreider programma nodig in de Italiaanse Alpen. Dit is mijn favoriete aanpassing van mijn dagelijkse routines!

De essentie is: neem actie om van je eigen rotonde af te stappen. En als het effectief is, laat je daarin ondersteunen. Alleen dan gaan we antwoorden vinden op vragen als hoe we de aflossingsvrije hypotheken kunnen aflossen met opgebouwde pensioengaten.