Nieuws

Stap af van het gewone en durf te kiezen voor het onbekende

Door: Björn in nieuws categorie 
september 1, 2016
mch-david-marcu“Zo doen we dat gewoon. Dat hebben we altijd al zo gedaan. Nee, ja, uhm, zo werkt het toch? Geen idee hoe je dat anders zou moeten doen.”

Herkenbaar? Dit gaat over bewuste of onbewuste keuzes maken.

Het makkelijkst is om te blijven doen zoals het altijd ging. Lekker met de stroom mee te bewegen. De gewone stroom der dingen. Zonder weerstand, zonder kracht te zetten kabbel je mee en gaan de dingen zoals ze gaan. Alsof je geen keuze hebt. Alsof de keuzes voor je worden gemaakt.

De vraag is of de dingen gaan zoals je wilt dat ze gaan. Haal je er het plezier uit dat je wilt ervaren? Zie je jezelf over 5 jaar nog hetzelfde doen? Op dezelfde manier?

In mijn werk kom ik regelmatig mensen tegen die geen positief antwoord hebben op deze vragen. Mensen die als vanzelf meedeinen in het ritme van het leven, zonder dat ze er veel plezier en voldoening uithalen. Die eigenlijk iets anders zouden willen doen. Maar niet zo goed weten hoe. Of wat.

Bijvoorbeeld kantooreigenaren en leidinggevenden die veel tijd kwijt zijn met administratief werk wat ze eigenlijk niet willen doen voor klanten die eigenlijk minder aandacht verdienen. Ongemerkt gaat de tijd verder en kunnen zij jarenlang de dagen vullen. Zonder veel voldoening en zonder plezier. Met ergens in het achterhoofd de gedachte dat ze het anders zouden willen doen.

In de trainingen die ik geef, gebruik ik hiervoor de metafoor van een T-splitsing. Je kent ze wel, zo’n weg die afbuigt naar links, waarbij je op de hoofdrijbaan voorrang hebt op het verkeer dat van rechts komt. De hoofdstroom buigt zonder moeite af naar links. Ga je met de hoofdstroom mee? Of ben je nieuwsgierig genoeg om dat onbekende weggetje naar rechts eens te proberen?

Meebewegen met de bocht naar links gaat vanzelf, dat voelt niet als een keuze. Maar afslaan naar rechts – dan moet je wel even opletten. Je moet bewust van de hoofdrijbaan afslaan en je hebt geen idee waar de weg naar toe gaat. Je weet alleen dat je bent afgestapt van het gebaande pad.

De keuze om rechtsaf te gaan, is een bewuste keuze. De bewuste keuze om af te wijken van de normale route. De bewuste keuze om iets anders te proberen, vanuit nieuwsgierigheid en vanuit de overtuiging dat het gebaande pad je onvoldoende oplevert.

Het besef dat je de keuzevrijheid hebt om af te slaan, is voor veel mensen al een bevrijdend besef. Je hoeft niet met de stroom mee te gaan, het mag wel. Dat is de keuze die je hebt.